Flyvning med droner i regn - fugtig vejr

Drone i regn

Der er for nuværende ikke nogen droner til det semi-pro og det professionelle marked, der er konstrueret til at flyve i regn/fugtig vejr.

Det nærmeste vi kommer er DJI Matrice 200 serien som er IP43 mærket. IPxx er en verdens standard for beskyttelsesgraden for elektrisk udstyr mod indtrængning af faste genstande og vand/væske. Første cifre (4) angiver beskyttelsesgraden for indtrængning af faste genstande. Andet cifre (3) angiver beskyttelsesgraden for indtrængende vand/væske.

 

Samlet set kan IP43 udtrykkes som at dronen er beskyttet mod indtrængen af genstande (en pind på 1mm tykkelse må ikke kunne trænge ind og berøre elektriske dele)

samt at dronen kan modstå regn der falder i en vinkel på op til 60˚ i forhold til lodret plan (ikke må have nogen skadelig virkning) - Det er naturligvis denne beskyttelse, der er interessant i drone sammenhæng.

Det lyder altsammen fornuftigt, at dronen kan modstå ovenstående, men det er desværre ikke i ovenstående problemet ligger. Det er udelukkende en ‘her og nu’ fysisk beskyttelse mens dronen flyver. Selv hvis sidste cifre i IP klassificeringen var forøget til 4 som betyder at dronen kan modstå oversprøjtning af vand, eller endnu en tand op på 5, som så betyder at dronen kan modstå vand fra strålerør (de to sidste særdeles interessante for f.eks. brandfolk)

Men det hjælper desværre ikke på eftervirkningerne - som er KONDENS.

Dannes der kondens inde i dronen, kan det langsomt/løbende skade de elektriske dele uden du opdager det.

Printplader begynder ar irre, forbindelser bliver skrøbelige og instrumenter samt sensorer bliver unøjagtige, eller holder helt op med at fungere.

Typisk første advarsel er, at App forlanger en ny kalibrering af IMU (fejl på gyro og accelerometer)

I drone sammenhæng dannes der kondens inde i dronen, hvis man har udført en operation og dronen er blevet godt opvarmet indeni. Batteriet alene kommer typisk op på omkring 40-45˚ og motorer samt resten af elektronikken hjælper også med til den samlede inde temperatur i dronen.

Sker der nu en relativ hurtig nedkøling efter man har fløjet i regn/fugtig vejr af dronen, fordi man lader den stå udendørs efter flyvningen, eller sætter dronen i et kold bagerum i bilen.

Så starter processen med dannelse af indvendig kondens. Der starter også en proces med dannelse af udvendig kondens/fugt, men den ser vi først nogle timer senere, når den indvendige del er tilstrækkelig afkølet.

 

Det bedste råd jeg kan give efter flyvning i regn/fugtig vejr er derfor - en hurtig aftørring af dronen med en klud, og hurtig ind med dronen i en opvarmet bil - gerne en temperatur op imod 25˚- tag batteriet ud så der er frit tilgængelig luft ind/ud af dronen. Jo bedre cirkulation af luft i bilen/rummet - jo bedre.

 Konklusion - Flyv aldrig i tåge, fugtigt vejr med mindre dit arbejde/opgave er uopsættelig som f.eks beredskabet.

Det giver jo heller ikke mening for en fotograf at komme hjem med billeder/video hvor der på linsen er regndråber.

Kommer der uforudset en byge under en operation. Flyv stille og rolig hjem og følg ovenstående råd for behandling af dronen.

Alle droner fra DJI har fugtmålere placeret i dronen, der skriver data i ‘Black box’ for hver flyvning. Har du fløjet gentagende gange i fugtig vejr registreret af dronen, bortfalder din garanti.

Jeg har set droner på værkstedet, der efter blot 20 flyvninger i fugtigt vejr/regn er erklæret totaltskadet.

 

 

Flyv sikkert derude 🤗

Hans-Jørgen Krickhahn - DroneTeknik Aarhus

Instruktør - MyDroneAcademy

--

0 kommentarer

Der er endnu ingen kommentarer. Vær den første til at skrive en!

Skriv en kommentar