Batterier i en kold tid

Drone Batterier

Efter en varm men også våd sommer, er det tid til at genopfriske procedurerne for drone batterier i efterår/vinter perioden.

Denne tid på året byder på ekstra opmærksomhed på batterier. Kulde og blæst nedsætter hurtig kapaciteten og dermed flyvetiden. Derfor er det vigtigt at alle batterier oplades 100% dagen før en operation.

Efter opladning anbringes batterierne i en isoleret batteri kasse klar til stødsikker transport, og uden at temperaturen falder til 15 grader eller mindre. Sker dette kan du ikke starte dronen, og batteriet skal fysisk opvarmes.

Du kan også med fordel opbevare dine batterier i en isoleret køletaske, som du selvfølgelig har opbevaret ved stuetemperatur, inden turen går mod operations området. Er tasken forsynet med køle/varme anlæg kan du med fordel i bilen under transporten sætte varmen til. Temperaturen bør dog ikke overstige 35 grader.

På selve operationsområdet er det vigtig hele tiden at holde tasken/kassen hurtig lukket efter batteriskift. Et brugt batteri lægges tilbage i kassen. Det er typisk omkring 45 grader varmt og bidrager til at holde temperaturen oppe på de resterende opladede batterier.

Husk - ALDRIG at lægge et brugt batteri på jorden. Specielt hvis det næsten er helt afladt. Den hurtige nedkøling på årstiden kan medføre at batteriet aflades til under dens minimums grænse som ligger omkring 6-8%. Sker dette kan du ikke genoplade batteriet, og det skal udskiftes.

Sådan et batteri kan let reddes - siger mange:
Her er det passende at aflive en gammel skrøne, men som virkede på gammeldags genopladelige batterier. ‘Læg det 5-10 min i fryseren - derefter på en varm radiator i 20 min’ - Jeg har prøvet/forsøgt det ca 100 gange med moderne batterier, hvor det lykkedes efterfølgende at genoplade i 2 tilfælde.

Er du på en operation, hvor du skal flyve længe/bruge mange batterier lige efter hinanden. Ønsker du naturligvis med det samme at sætte det/de brugte batterier til opladning efter flyvning. Det går bare heller ikke, fordi batteriet er omkring 45 grader varmt. Det skal først nedkøles til ca 25-30 grader før det igen kan oplades optimalt.

I den situation er det en god ide med en hjælper, der alene har fokus på batterierne, og holder det brugte batteri til afkøling i det fri ca 10-15 minutter før det sættes til genopladning, som helst bør foregå i bilen eller i et hus ved omkring 20 graders varme.

Så skal du flyve længerevarende operationer om efteråret/vinteren skal du altid indregne mindst 1 ekstra batteri i din cyklus for konstant flyvning i forhold til sommer perioden.

Til sidst atter en misforståelse om Li-Po batteriers holdbarhed.
I mange manualer står der, at batterierne bør udskiftes efter 100 gange opladning. Så bliver det et meget dyrt batteri. Det passer heldigvis ikke.

Et Li-Po batteri er nærmest født til ‘klat-ladning’ - Dermed menes at du en dag har brugt 48% af batteriet, næste gang 71% og har bare opladet dem igen til 100%. Det kan du fint gøre, men det er en god ide efter 15-20 gange ‘klatladning’ at lade batteriet helt aflade inden en fuldstændig ny opladning. Det er det der menes med 100 gange opladning (fuldstændig).

Så i praksis holder dit batteri til mellem 1000-2000 opladninger før det bestemt bør erstattes.

Alle batterier bliver slidt lidt hver gang det er i brug, og dermed reduceres kapaciteten, altså antal mAh batteriet kan indeholde. DJI droner aflæser batteriets max kapacitet, og bruger det til beregning for resterende flyvetid.

Men hvis ikke batteriet en gang imellem bliver ægte målt igennem for max kapacitet. Sender det et falsk signal til dronepiloten og pludselig falder resterende flyvetid dramatisk - tit og ofte med følgeskader, fordi dronen ikke kunne flyves helt hjem.

Batteriet resettes ved den ægte komplette afladning, som foretages hjemme ved konstant stuetemperatur, ved at lade dronen stå tændt uden motorer kører indtil batteriet slukker af sig selv. Derefter oplades batteriet 100% og beregner et nyt 100% rigtig ny max kapacitet som korrekt kan bruges af DJI App til at beregne mere præcis flyvetid.

Flyv sikkert derude - også i kulden.


0 kommentarer

Der er endnu ingen kommentarer. Vær den første til at skrive en!

Skriv en kommentar